Indah berkhawin muda...

Assalammualaikum...hai kepada semua...semoga anda sihat sejahtera..anda punya perasaan khawin muda?haha itu suatu niat baik..lebih baik teruskan...hari ini saya akan kongsikan bersama anda tentang indah khawin muda...zaman sekarang ramai orang khawin lewat umur sampai umur 30 lebih pun baru nak khawin...alasan nya sebab nak study,menuntut ilmu,nak enjoy dulu dan lain-lain lagi..sedarkah anda khawin muda ini memang di suruh dalam Islam..waoo..khawin muda...hehe...

Saya ni orang muda macam kamu semua juga..andai yang dah berkhawin tu saya ucapkan TAHNIAH DAN SEMOGA BAHAGIA KE ANAK CUCU...hehe..khawin muda ini banyak tanggungjawabnya tapi banyak juga kelebihan nya...kerana apabila kita dah khawin kita akan halal dalam persetubuhan..dan andai ikut syariat Islam..pasti setiap apa kita lakukan akan mendapat pahala...best kan khawin muda..sebelum khawin haram persetubuhan tapi selepas khawin HALAL PERSETUBUHAN..taknak ka?kita sebagai manusia biasa pasti mempunyai nafsu..sebab itu diwajibkan berkhawin...hehe..


Berkhawin ini juga seronok dalam menjalankan tanggungjawab...bila berkhawin kehidupan anda tak sunyi sebab ada peneman setia iaitu suami/isteri...peneman hingga akhir hayat di dunia...peneman dalam solat...peneman dalam memasak...peneman dalam mengemas rumah..peneman dikala tidur...peneman diwaktu menonton tv...semuanya bersama..indahkan?bila anda sakit ada yang menjaga dan mengambil berat..bila anda susah ada yang membantu dan sentiasa support anda dari sisi anda...bila berkhawin anda boleh date dengan isteri anda di kawasan taman rekreasi sampai pagi pun tak apa...

Namun dalam perkhawinan ini ada tanggungjawab yang berat..jangan takut kepada tanggungjawab itu kerana andai kita laksana kan mengikut panduan Al quran dan Al sunnah...InsyaAllah pasti anda akan mendapat ganjaran yang berlipat kali ganda..sebagai suami mestilah menjadi guru dan menjadi pebimbing untuk ke Syurga Ilahi...sebagai Isteri mesti melaksanakan tanggungjawab sepenuhnya kepada suami dan melayan suami seperti raja pasti mendapat ganjaran syurga..jangan risau..andai layan suami seperti raja..dan sentiasa ikut cara Islam pasti si suami akan melayan anda seperti permaisurinya atau ratunya...

Jadi nasihat saya,si lelaki kalau nak cari isteri jangan memilih tetapi kita kena belajar dan mendalami ilmu agama dan berkhawin saja yang kita berkenan...kepada si perempuan nak pilih suami carilah yang boleh bimbing anda walaupun keadaan semasa dia agak terumbang ambing tetapi dia sedang usaha mendalami ilmu agama untuk masa depan anda,pilih saja dia...suatu hari pasti anda rasa kebahagiaan dalam rumah tangga...sekian dari saya mr.Cadburry andai ada tersalah silap saya minta maaf..ini saja perkongsian saya hari ini..Wasalam..
(mr.Cadburry)

Jangan Tangguhkan ....

Assalammualaikum kepada sahabat semua...tadi Ms Cinderella telah berbicara.. ^_^...dan sekarang saya mengambil sedikit masa anda semua untuk membicara topik tentang agama..saya ni agama Islam..agama yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w...dan diturunkan melalui Al-quran...Allah s.w.t yang turunkan agama ini untuk dijadikan panduan hidup kita...baiklah topik kali ni tentang TAUBAT...yalah..taubat..taubat nasuha...

kita sebagai manusia mesti selalu buat kesilapan..dan kita tak dapat lari dari kesilapan...tetapi kita tak patut terus dalam kesilapan...kita harus keluar dari ruang gelap..kerana kesilapan yang selalu akan merugikan kita di dunia dan di akhirat...kita kena lah selalu beringat...Allah s.w.t maha pengampun..jadi setiap kesalahan kita pasti Allah ampunkan kerana Allah sayangkan hambanya.dan janganlah kita ulangi kesalahan itu..insyaAllah..Allah pasti ampunkan..

Jadi sebagai nak meminta maafkan kepada Allah s.w.t atas segala dosa kita yang selama ini kita lakukan dan kita terhanyut dalam alam kegelapan...kuncinya ialah Taubat...taubat itu penting..taubat itu suatu langkah ke syurga...taubat itu boleh menghapuskan dosa silam kita..Allah swt sentiasa menunggu hambanya kembali kepadanya..apabila kita rasa ingin bertaubat...kita tak patut tangguhkan..kerana akan memberi pelbagai masalah pada kita..kita haruslah segerakan taubat..InsyaAllah andai kita taubat dan istiqamah dengan taubat kita pastu Allah s.w.t terima taubat kita..

Ini sebabnya kenapa kita tak patut tangguhkan taubat...antaranya ialah,andai kita tangguh kan taubat..kita tak tahu hari kematian kita.itu Allah swt yang tentukan..jadi takut takut kita tak sempat taubat lalu kita mati...belum tentu kita cium syurga dengan amalan kita yang dulu...selain itu..sifat tangguh ini buruk bagi kita..apabila jadi habit maka akan membuat diri kita menjadi seseorang suka tangguh kerja dan itu akan membuatkan ramai orang tak suka dekat kita...

berharap...dengan penulisan saya yang sedikit sebanyak ini boleh memberi kesan positif kepada semua..insyaAllah sama-sama kita berubah ke arah lebih baik...WASALAM 
(mr Cadburry)

coretan tengah malam

ASSALAMUALAIKUM


Hye suma, ehh..dah tido kaa?? tunggu la kejap Ms Cinderella nak mengomel sikit tgh2 malam nie..Jangan Tidur Lagi~~ ewah2...dh mcm rancangan tv plak kan2. :)hehe
sebenarnya sye nak share satu ayat nie --->>> TENGOK DIBAWAH<<<---

'' hati wanita seperti kaca,bila diketuk,dihempas akan pecah jua''

haaaaa????dh baca?? oke  apa yang makcik2,kakak2,atuk2 faham tentang ayat di atas 2...(muka keliru) heeee :) 
Apa yang sye boleh perjelaskan,terangkan, kesimpulan ialah hati wanita nie amat lembut,mudah terasa walau sekecil kuman(ehh2...aku pun xtahu kuman 2 besar mana) and that's way laaa....abang2, pakcik2 di luar sana  jagalah hati!ibu,kakak,adik,atuk,nenek (makwe...mestilahh,,,hikhokhikhok) 
oppssss!!! tunggu dulu,amboi hampa kalut nohh,kalut2 nak pi mna??ceq xabis lagi nie ...
haaaa tuu diaaa keluar dah bhsa utaqa.ehehe.. sebelum sye mengundur diri...sye nak nasihat sikit laaa atau bagi panduan pada abang2 hensem dekat luar sana yang ada makwe cun2 tuuu....okee scroll ke bawah & baca btul2 oke.:)

*Jagalah tutur bahasa anda, seperti mana anda bercakap dengan lembut dekat anda     punya ibu..jadi apa salahnya praktikkan mcm 2 dekat makwe hampa!
*Hormatilah wanita.<----- IMPORTANT MESSENGE
*Apa salahnya sekali sekala korban duit anda yang berjuta2 dalam poket 2 belikan hadiah untuk makwe anda...alaahhh coklat HACK pun jadilah( kalau korang pokai sangat laa) alaahh sekali sekala manjakan awek apa daaa hal kan2..
*Amalkan "Memberi & Menerima'' dalam perhubungan anda..memberi dan menerima yang sye maksudkan adalah memberi kasih sayang sepenuh hati kepada pasangan anda dan menerima sepenuh hati kekurangan & kelebihan pasangan
*Kejujuran amat penting dalam setiap perhubungan ( jujur jewlaaa kalau anda curang..hehe) jujurlah dalam setiap perbuatan anda<---IMPORTANT.. 

 Wacacaa~ oke laaa sye pun dah ngantok..mau tidur dulu dong..bantal dah memanggil 2..see u again.SELAMAT MALAM AND SWEETDREAM. 

(Miss Cinderella)

Assalammualaikum...Hye..

Kepada semua rakan-rakan..entry kali ini tentang Cinta..yalah ini nasihat cinta atas dasar pengalaman..kita tak boleh menyalahkan sebelah pihak sahaja andai cinta kecundang...sebenarnya cinta dan kasih sayang ni sifat yang Allah s.w.t turunkan...Allah s.w.t juga mempunyai sifat itu...tetapi Kasih Allah s.w.t adalah setanding maha dan tinggi lagi..kita sebagai hambanya tidak mampu nak mencapai kasih sayang Nya dan juga baginda Rasulullah s.a.w...


Saya percaya yang anda semua pernah bercinta..saya juga percaya anda semua pernah merasai dicintai..saya disini kali ini ingin menasihat tentang membuat keputusan dalam percintaan sama ada permulaan percintaan,di tengah percintaan ataupun di akhir percintaan(bagi yang tak bertahan)...

Percayalah setiap percintaan antara manusia ini pasti mempunyai indahnya dan dukanya...kerana di dunia ini ada baik ada buruk..sama adil..dalam percintaan pasti ada keadaan yang memerlukan keputusan tepat serta bernas...disini saya mempunyai sedikit ilmu untuk dikongsikan bersama anda dalam membuat keputusan ini..walaupun tak seberapa tapi ini mampu membantu..antaranya ialah:
  1. Dalam membuat keputusan tentang cinta kita mestilah tak membuat mengikut perasaan marah,geram serta sewaktu dengan nya..kerana ini membolehkan kita membuat keputusan tanpa berfikir..
  2. Selain itu,kita mesti melakukan keputusan mengikut ilmu kita andai mempunyai ilmu dan dasar pengalaman kita..janganlah ketepikan pengalaman kita yang dulu...itu akan membina kita di masa hadapan...
  3. Seterusnya,setiap keputusan di lakukan mestilah berfikir panjang dan berpandangan luas serta jauh..maknanya kita kena mengambil masa lapang untuk lakukan keputusan itu kecuali keadaan betul-betul terpaksa segera...
  4. Sabar itu amatlah penting..
  5. Meminta pendapat rakan-rakan kita yang berguna dan ibu bapa kita juga tak salah untuk minta pendapat...
  6. Berdoa kepada Tuhan tentang keputusan kita..Istiqarah..akhir sekali tawakal...

Sekian itu sahaja setakat ini...nanti akan ada lagi Entry tentang cinta..nasihat-nasihat..cara-cara..dan lain-lain lagi..k la wasalam..
(mr.Cadburry)


video
OPPA GANGNAM STYLE VERSI MALAYSIA ^_^
Hye, saja suka2 nak share video nie dengan korang, untuk hilangkan boring...
P/S: JANGAN TIRU AKSI INI DI ATAS KATIL MAK KORANG..SUPAYA TAK ADA KUALI TERBANG ATAS KEPALA!!

Ms Cinderella berceloteh lagi~~

                                                               ASSALAMUALAIKUM 


Hye,ms cinderella datang lagi..hehe(senyum sambil gigit jari)..Malam nie terajin pulak nak share something dengan korang (terutama girl2 yang sedang merenung entri nie).. Okelah, tadi msa sye teropong2 facebook,saja laaa nak tengok apa yang bebudak facebook nie menyemakkan wall sye dengan status diaorang...Akibat peyakit rajin datang seketika malam nie,jari2 nie pun klik2 laaa status budak2 facebook nie, amboi macm2 yang ditulisnya..
Tetiba2,tertarik hati pula dekat satu status nie...Nak tahu apa dia???? 
memandangkan sye baik hati and nak share dengan korang so sye bagitahu laaa yew.( kesian tengok muka korang yang xsbar2 nak tahu.hehe)

''SILAPNYA SEORANG WANITA ialah::- 
:}Bila dia percaya, maka dia TERLALU PERCAYA...

:}Bila dia menyayangi, maka dia MENYAYANGI SEPENUH
HATI...''

Sye sokong ayat nie, sebagai perempuan sye akui ayat nie memang betul ,hehehe :) bila seorang perempuan itu berjumpa dengan seorang lelaki yang membuat hati dia bunga2 cinta,alahhh macam lagu misha omar 2.. dia akan menyayangi sepenuh hati, dan meletakkan kepercayaan yang tinggi pada lelaki itu..Dan berharap yang lelaki itu pun lakukan benda yang sama kepada dirinya..TETAPI........................?????? 

p/s: nak tahu sambungannyaaa... kena tungu entri yang seterusnya laaa...sye nak chawww dulu ..hehe ^_^ jumpa lagi & selamat malam (MS CINDERELLA)


selamatkan saudara kita di muka bumi palestin

ASSALAMUALAIKUM BUDDIEZ
Selamat petang semua, wahh~~ petang2 nie perkena pisang goreng pehhh sodappp 2...
oke laaa hari nie ms.cinderella nak meluahkan rasa sedih pedih dlm hati nie..setiap mlm dkat tv mesti disiarkn tentang kekejaman israel trhadap kaum Islam di palestin..berasap jew mata nie nengoknye..rasa mcm nak ketuk2 jew kepala tentera israel 2 sampai terbenam dlm teras bumi.. Banyak perbezaan keadaan di Malaysia dengan Palestin.. korang tengok sndri gambar2 bwah nie, sebak rsa hati nie..



Di sini,kanak2 bebas bermain tanpa rasa takut di hunus senapang dan kepala berkecai di tangan tentera israel. Namun berbeza di muka bumi palestin





 Disini  kita gembira menyambut kelahiran cahaya mata tapi di palestin ibu2 menangis,meratapi kematian anak mereka.Bertapa sedihnya hati seorang ibu yang mengandung selama 9 bulan dan bertarung nyawa untuk melahirkan anak, tetapi dalam sekelip mata nyawa anak mereka berakhir di tangan manusia kejam israel. 

''SAMA-SAMALAH KITA BERDOA KEPADA ALLAH SWT SUPAYA DILINDUNGI SAUDARA KITA DI PALESTIN DARIPADA CENGKAMAN ISRAEL''


Some fact for everybody...







By (mr.Cadburry)

nasi ooo nasi

waooo~~ bertapa laparnya perutku sekarang , baru jew selesai operate blog nie,heee saja jari jemari nie gatal nak menconteng awal2 pagi niee... apa??xcntik? kesah pulak kite kan2..heee... memandangkan perutku memutar lagu dangdut feat rock, otak pun asyik fkirkan makanan jew,,,sooooo...apa lagi terjah periuk nasi(kebuluran seketika)oke sampai sini jewla dlu yew,...see u again.. (miss cinderella)

Heee..

Heee...nampaknya Ms.Cinderella masih tak berhenti untuk mengubah blog ni...semangatnya dia...hahaha..Sampai letih kerana edit blog saja...semoga kena dengan citarasa dia...  (mr.Cadburry)

Pembinaan blog..

Hahaha...susah juga nak membina blog ni rupanya...tapi Alhamdulillah dah 70% nak sempurna blog ni...ini permulaan bagi kami...mencabar dan letih juga...setiap perubahan selepas ini adalah kerana hal tertentu..sementara ini lah keadaan tetap blog kami berdua...InsyaAllah nanti akan ada entry yang sempoi-sempoi punya...semoga setiap entry yang bakal kami post ni akan menarik perhatian anda semua... chaw! (mr.Cadburry)

Apabila newbie mendalami blog..

Agak susah nak mengenali blog ini...alhamdulillah sedikit demi sedikit ilmu dapat dikecapi...alhamdulillah atas usaha saya(mr Cadburry) dan juga cik Cinderella kita blog ini boleh menjadi kemas dan teratur kembali...InsyaAllah selepas ini,pelbagai post menarik-menarik akan di paparkan dan andai kami berdua mempunyai ilmu serta maklumat ingin di kongsi bersama,kami akan kongsikan...semoga blog ini dapat sambutan dari rakan-rakan.. ^_^ chalo (mr.Cadburry)

MISS CINDERELLA BERCELOTEH

ASSALAMUALAIKUM 

Malaysia hilang taring, Singapura mengauummm!!!!


adusssss!!!! apa nak jadi laaa,,,asyikkk kecundang jaaa....harimau malaya mana taring korang ekk?? kecewa btoiii laaa..:(  3-0 pehhhh maluuu kottt.... harimau bangun harimau bangun, sekarang bukan masanya nak tidur lena mimpi sampai bintang!!! jangan malukan malaysia...

Assalammualaikum...

Hello kepada semua...Ini kali pertama kami mendalami blog..Kerana sifat ingin berkongsi sesuatu ilmu dan maklumat serta karya-karya tertentu kepada semua orang telah terhasilnya blog ini...Walaupun kami belum "expert" tentang selok belok blog ini,tetapi In shaa Allah akan kami tingkatkan pengalaman kami dalam menkarya blog ini...post kali ini sekadar disini saja..Wasalam (mr.Cadburry and Cinderella)